تامين مالي از طريق فرابورس :
صنايع كوچك و متوسط سهم 96 درصدي از كل بخش صنعت، سهم 50 درصدي از اشتغال و سهم 17 درصدي از ارزش افزوده را دارد، لذا توجه ويژه به راهكارهاي تامين مالي اين بخش از صنعت را در كنار ساير عوامل ضروري مي نمايد.
تمامي كسب و كارهاي كوچك نياز به سرمايه براي شروع دارند. كارآفرينان در ابتداي شروع هر كار به دنبال اين هستند كه كجا و چگونه بخشي از منابع مالي مورد نياز خود را تامين كنند، در اينجا هست كه واقعيت تلخي در ابتداي ورود به كسب و كار براي كارآفرين رقم مي خورد. از جمله مشكلات عمدهاي كه بر سر راه اين بنگاهها وجود دارد پروسه طولاني بررسي درخواست تسهيلات، سيستم كند و دست و پاگير و تامين وثايق و مهمتر از همه عدم تخصيص كامل منابع مورد نياز مي باشد.
مشكلات فوق از يك طرف و طرف ديگر عدم تمايل بانك ها به پرداخت تسهيلات به صنايع كوچك به دلايلي نظير:
1) ريسك گريزي بانكها
2) سود كمتر براي وام هاي كوچكتر
3) عدم تامين وثايق مورد درخواست سيستم بانكي
4) گردش مالي ناكافي واحدهاي صنعتي در بانك ها
تمامي موارد فوق و نيز كاهش قدرت اعتباري بانك ها تاثير بسيار زيادي در عدم استقبال بازار پول به تامين مالي صنايع كوچك و متوسط گذاشته است.
لذا حركت به سمت تامین مالی غیربانکی مبتنی بر بازار سرمايه علاوه بر بهبود جریان اعتبار در بنگاههای مذكور میتواند موجب افزایش تنوع و گسترش مشارکت در سیستم مالی نیز گردد.
هرچند تجربه ساير كشورها نشان مي دهد كه تامين مالي صنايع كوچك و متوسط از طريق بازار پول و تامين مالي صنايع بزرگ عمدتا از طريق بازار سرمايه انجام مي شود ولي به دليل اينكه بازار پول كشور ما تمايل چنداني به تامين مالي صنايع كوچك و متوسط ندارد، لذا تامين مالي از طريق بازار سرمايه مي تواند به عنوان مكملي برای استقراض بانکی استفاده نمود و از طرف ديگر مشکلات تامین مالی بنگاههای خرد و متوسط را کاهش داد و در عین حال نیز توزیع بهتری از ریسک در میان مشارکت کنندگان بازار ایجاد نمود و بسياري از كشورهاي توسعه يافته دنيا نيز بازاري مشابه اين بازار براي صنايع كوچك و متوسط ايجاد نمودهاند.
بر اين اساس، سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي در تاريخ 19/12/1394 با انعقاد تفاهمنامهاي با شركت فرابورس، موضوع ايجاد بازار صنايع كوچك و متوسط در ايران را شروع نمود كه امروز شاهد حضور صنايع كوچك در تابلوي اين بازار ميباشيم.
مزاياي حضور در تابلو معاملات براي شركتها:
* معرفي و تبليغ در تابلو بورس بصورت رايگان در كنار شركتهاي بزرگ و معتبر
* اعتبار بخشي به شركت و مالك آن
* كمك به تامين مالي: اجازه تامين مالي نامحدود ميدهد و امكان افزايش سرمايه با بزرگتر شدن شركت را به راحتي فراهم ميكند.
* ايجاد اعتبار براي شركت جهت اخذ تسهيلات
* امكان انتشار انواع اوراق قرضه
* امكان انتقال مالكيت سهام براي شركتها در حداقل زمان و هزينه
* وزارت دارايي حدود 4% از شركت را در موقع انتقال سهام ميگيرد ولي انتقال سهام در بورس 0.5% اسمي ولي در عمل 1% هزينه دارد.
* از نظر مالكيت شركت 100% با 67% هيچ فرقي ندارد و اختيار برگزاري مجمع عادي و فوقالعاده با صاحبان شركت ميباشد و صاحبان شركت از 51% تا 66% اختيار مجمع فوقالعاده را از دست ميدهند ولي در عمل باعنايت به اينكه سهام خرد شده و امكان جمع آوري سهامداران نيست باز اختيار مجمع فوقالعاده نيز با صاحبان شركت ميباشد و بصورت عاميانه مالكان شركت، شريك تاثيرگذار در مديريت پيدا نميكنند. لازم به توضيح است تشكيل مجمع فوقالعاده فقط به منظور تصميمگيري براي افزايش سرمايه ميباشد.
* در بازار سرمايه (بورس) برخلاف بازار پول (بانك)، دارايي را نميخرند و ايده شركت ارزش دارد كه سبب توليد سود ميشود و خريد و فروش ميشود.
* مديريت شركت و مديران بدليل وجود نظارت، حرفهايي ميشوند.
* يكي از معضلات شركتها، قيمت گذاري شركت و ارزش سهام آن ميباشد و در بسياري از SMEها ارزش گذاري سهام انجام نشده است. در بورس سهام شركت بدون هزينههاي كارشناسي زياد بطور رايگان و بصورت واقعي روزانه ارزش گذاري ميشود.
* ايده سهامداران خرد به شركت از طريق پيشنهادات واصله منتقل ميشود و خريدار محصول شركت ميشوند و توسعه بازار اتفاق ميافتد.
* اعتبار خارجي براي كار با شركتهاي خارجي براحتي پديد ميآيد و نيازي به صرف هزينههاي زياد در رسانهها و چاپ برشورهاي تبليغاتي و ... كه بطور عمده تاثيرگذار نميباشند وجود ندارد و اطمينان شركتهاي خارجي براحتي جلب ميشود.
* سهام پذيرفته شده در بورس قابل مصادره نيستند.
* امكان تركيب و ادغام با شركتهاي داخلي و خارجي براي شركت بوجود ميآيد.
پس از پذيرش:
* شركتها دو بار در سال حسابرسي ميشود و بايستي توسط حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار مورد حسابرسي قرار گيرند.
* شفاف شدن با ارايه اطلاعات در سايت كدال
* نظارت بورس بر شركت
شرایط عمومی و اختصاصي پذیرش در بازار شرکتهای کوچک و متوسط ( SME):
* شرکت سهامی عام و ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار
* اظهارنظر مقبول یا مشروط حسابرس به صورتهای مالی
* برخورداری از سيستم اطلاعات حسابداري مطلوب و متناسب با فعاليت
* داشتن صورتهاي مالي مطابق با استانداردهاي حسابداري و دستورالعملهاي اجرايي سازمان بورس
* عدم محدوديت قانوني موثر براي نقل و انتقال سهام شرکت
* نداشتن محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی موثر اعضاي هيات مديره و مدير عامل شرکت
![]()
فرايند پذيرش:
* ارايه مدارك شامل درخواست پذيرش و صورتهاي مالي حسابرسي شده سال قبل
* بررسي اوليه در شركت فرابورس ايران
* ارايه مدارك تكميلي از قبيل اميد نامه، طرح توجيهي، آخرين صورتجلسه هيات مديره، آگهي روزنامه رسمي، آخرين اساسنامه ثبت شده، مفاصا حساب مالياتي، قرارداد مشاور، رسيد حق پذيرش و ساير اطلاعات مورد نياز پذيرش موجود در سامانه اطلاع رساني فرابورس
![]()
مشوق ها و حمايتها:
مشوق ها و حمايت هاي اين بازار به شرح زير است:
* می تواند سهام بی نام، ممتاز و تماما بهای اسمی آن پرداخت نشده باشد، در حاليكه در بازارهاي ديگر(بازار اول و دوم) مي بايست پرداخت شده باشد.
* سهام شناور نياز نيست در حاليكه در بازارهاي ديگر حداقل سهام شناور 5 درصد مي باشد.
* حقوق صاحبان سهام حداقل 1 میلیارد ریال و حداکثر 500 میلیارد ریال در حاليكه در بازار اول حداقل حقوق صاحبان سهام به مبلغ 10 ميليارد ريال مي باشد.
* در اولین مجمع بعد از درج می تواند حسابرس معتمد انتخاب کند در حاليكه در بازار اول و دوم قبل از مجمع مي بايست انتخاب شود.
* دعاوي دارای اثر با اهميت بر صورتهاي مالي فقط بايد افشاء شود در حاليكه در بازار اول و دوم اصلا نبايد داشته باشد.
* در صورت ارائه چشم انداز روشن، می تواند زيان انباشته داشته باشد حتی ماده 141 باشد در حاليكه در بازار اول نبايد زيان انباشته داشته باشد.
* پرداخت كمك هزينه پذيرش در فرابوس حداكثر به ميزان 200 ميليون ريال براي هر واحد صنعتي
|